vrijdag 1 november 2013

ee oo ei ef ie

Michael was er met de jongens, een week of twee geleden. Een bliksembezoek van zondagavond tot maandagochtend, op weg naar Londen.
Het was geweldig om een vol huis te hebben en Aoife vond de grote jongens (4 en 6) maar wat interessant. Op maandagmorgen kleedde ze zich zelfs helemaal spontaan helemaal alleen aan.
Maar de grootste verrassing kwam aan tafel, toen Michael vroeg of Aoife ook een tweede naam had?
'ee oo ei ef ie' zei ze
ok, het was wel geen antwoord op zijn vraag maar we stonden versteld dat ze haar naam had gespeld, we wisten helemaal niet dat ze dat kon! Het moet een truuk van de nursery preschool zijn geweest, want als we thuis al eens iets aan letters doen doen we dat keurig volgens instructies gekregen op de phonics avond (van de preschool nota bene) in fonemen 'ah' 'oh' 'ih' 'fuh' 'uh', en dit waren 'hoofdletters'.
in andere letternieuws wilde ze laatst ook letters overtrekken (ik zag haar letters natekenen in een boek dus heb maar wat gestippelde woorden voor haar gemaakt), ze vraagt ook geregeld hoe spel je dat? en dan moeten we woorden spellen. Deze dame is langzaamaan echt klaar om naar school te gaan. Dat mag ook wel want (o help) met vier jaar gebeurt het hier al. Padraic en ik zijn scholen aan het bezoeken en aan het nadenken wat een goede keus zal zijn. Ik ben naar een voorlichtingsavond op preschool geweest om erachter te komen hoe het systeem werkt. Het systeem, dames en heren, werkt zeer mysterieus. Je moet een lijst maken  van je drie keuzes en dan gaat de gemeente besluiten welke school het beste is voor jou en je kind. Okee... Echt blij word ik er niet van, alle scholen in Lancaster zijn 'good' of 'outstanding' dus daar ligt het niet aan, maar hoe groot wil je dat de school is? Een of twee klassen per jaar? Hoe ver weg? Religieus of niet? Vriendjes in de buurt? Veel groene speelvelden? We wonen zowat in een goede community school, maar dat is er wel eentje met dubbele klassen. Pluspunt: goed, dichtbij, vriendjes dichtbij en je kunt spelenderwijs al geregeld aanwijzen: kijk hier is de school. Nadeel: een beetje een inner city gevoel, geen velden maar een groot betegeld speelplein en tralies voor de kelderramen. Een gebouw gedeeld met een middelbare school (sort of), maar dan wel weer goede resulaten om in de grammar schools binnen te komen (ja, daar moet je nu al bij stil staan, blijkbaar - mag ik even for the record: be-lach-e-lijk!!!), de kleine groenere school dichtbij heeft van dit laatste dan weer totaal geen kaas gegeten en heeft (naar men zegt) ook een wat minder publiek (...), de katholieke school van onze keuze is klein en groen en goed, maar niet dicthbij en zo denkt men nog wat na. Maar goed Aoife wil graag en dat is het belangrijkste (al valt haar instroom wel samen met Padraic's ingeplande sabbatical volgend jaar, dus wie weet stellen we de hele procedure nog een paar maanden uit om weer een ander buitenlands avontuur aan te gaan) - u hoort het al: wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten