dinsdag 31 december 2013

twelve days of christmas deel 1

Dit jaar hadden we toch zowaar een Plan. Omdat December zo druk is waren we er vroeg in de herfst maar eens goed voor gaan zitten en hadden we uitgedacht hoe het zou moeten lopen. Eerst zou oma naar Lancaster komen voor de leuk, dan wij naar Nederland voor Sinterklaas, dan Fergus' verjaardag hier, en daarna pas zouden we de boom opzetten en het huis kerstklaar maken. Met kerstavond zouden we thuis blijven, op kerstochtend kijken wat father Christmas ons had gebracht, en daarna zouden we naar gran en grandad's sprookjeshuisje rijden om daar een paar dagen te logeren en verder kerst te vieren. En weet je wat?
Dat plan dat werkte! Dat moeten we zeker vaker doen! (goed voornemen nummer 2. Nummer 1 kwam daarnet uiteraard al in me op toen ik dit venster opende om weer eens wat te schrijven: vaker het blog blijwerken, komop Nomi, foei!!)
Omdat we sinterklaas vierden werd het cadeautjes kopen langzaamaan verspreid en er was in de week voor kerst zelfs nog tijd om zakjes te vullen met zelfgebakken koekjes en die aan buren en vrienden en collegas te geven samen met de kerstkaarten. We kregen van allerlei vrienden ook iets zelfgemaakts terug: een zakje peppermint bark (van Holly et al.), tomatenchutney (van Andrea) en noorse haverballetjes en marsepijn (van Maja). Erica, de overbuurvrouw kwam een zelfgemaakte pomander brengen, waardoor het huis nu heerlijk kersterig ruikt. Ik weet niet of het een Engelse of een locale traditie is, maar het heeft wel iets, zo elkaar voorzien van lekkers rond de kerst...

Het is nu oudejaarsdag, maar kerstmis is hier nog niet voorbij. De hele periode tussen de 24e december en 5 januari is voor de kerst gereserveerd, totdat op 5 januari de drie koningen arriveren in Aoife en Fergus' kerststal, en dan is het wel weer genoeg (ook het kindje Jezus komt pas aan in de stal als het kerstochtend is, samen met de cadeautjes, dat is een traditie die Padraic heeft meegebracht).

En zo maak je samen dus nieuwe tradities voor de feestdagen, en dit jaar is dat opeens heel duidelijk. Ik denk dat het komt doordat Aoife zich nu echt bewust is van het hele gebeuren. Het lijkt zelfs wel alsof dit het eerste jaar was dat we echt kerst met kinderen vierden! Allebei waren er dingen die we wilden meenemen van onze eigen tradities, en sommige dingen moesten we ter plekke uitvinden.
De boom komt pas na Fergus verjaardag, zodat er een duidelijke scheiding is tussen Sinterklaas en kerst, en hij een eigen speciale verjaardagstijd heeft.
Hij staat dit jaar hoog en droog, om duidelijke redenen, en Aoife hielp met het optuigen van de boom. Geen ballen dit jaar, maar alleen onbreekbare versieringen, en deze drie:
speciaal gemaakt voor onze familie (ik heb de smaak van de slipsteek helemaal te pakken, want ook de namen op onze nieuwe stockings heb ik zelf geborduurd (en op aanraden van Padraic heb ik er meteen nog een gekocht (ze hadden ze bij de poundshop!), want je weet maar nooit of er ooit nog een gezinslid bijkomt, en omdat ik hoe dan ook niet meer een jonge moeder zal zijn, heb ik er zelfs voor de zekerheid maar twee gekocht, want tja, op oudere leeftijd heb je ook meer kans op een tweeling! ;))
Verder hebben we sneeuwvlokken geknipt, een krans opgehangen aan de deur en boven de haard (om ook de kerstsfeer een beetje in de voorkamer te hebben) 
en we hebben een peperkoekhuisje versierd
Onze stockings hangen nu (na kerstochtend) in de keuken aan de schouw en twee dagen geleden hebben we nog kerstslingers geplakt met Molly, die nu ook in de kamer hangen.
Kortom, de sfeer zat er goed in.
Dit jaar was de nativity op de preschool 'Whoopsie Daisy Angel', een echt kerstverhaal en Aoife was een sneeuwvlok.. En niet alleen dat, maar ze was ook nog eens gevraagd om met vijf andere kindjes een speciale sneeuwvlokkendans te doen. Ze was erg  nerveus de dagen ervoor maar haar juf had even goed met haar gepraat op de dag zelf en toen durfde ze toch. We hoorden haar overal bovenuit zingen, en dat valt niet mee, want er waren ongeveer 120 kinderen op het podium! De overgrote meerderheid was engel en zat op bankjes achterop het podium, en dan waren er de kindjes die de kerststal en de koningen en schapen en herders uitbeeldden, een meisje dat whoopsy Daisy was, en onze sneeuwvlokken. Ze deed het hartstikke goed!
We hadden besloten om niet naar de nachtmis te gaan (te laat want die is hier echt om middernacht), maar om op kerstavond mee te doen met het 'carolling' bij de boomgaard en daarna de traditionele kerstbroodmaaltijd te houden zoals wij dat thuis vroeger deden. 
Het was vreselijk guur weer, met regen en hagel en storm (en dus geen fotos) maar de kinderen waren allebei echte sterren en hebben ook nog meegezongen, op hun eigen manier. Fergus 'zingt' wanneer er maar muziek is, en Aoife kent een paar kerstliedjes: o dennenboom, en away in a mangersanta is stuck in the chimney en de liedjes van haar kersttoneelstuk.

Thuis dronken we warme chocolademelk en aten we ons 'kerstontbijt', we zetten chocolaatjes, melk, bier, een wortel en een briefje bij het vuur en zongen voor santa claus voordat Aoife en Fergus naar bed gingen.
Toen ze eenmaal sliepen was het nog een drukte van belang, met alle cadeautjes klaarleggen, stockings vullen en op de voeteneinden klaarleggenen het grote cadeau in elkaar zetten en inpakken. Alle Monaghans en een paar vrienden hadden pakjes opgestuurd of meegegeven die op kerstochtend allemaal klaar moesten liggen natuurlijk. In tegenstelling tot met Sinterklaas zijn de kerstcadeautjes meteen al een beetje ambigu qua afkomst, sommige komen van je ouders, sommige van santa en de rest met naam en toenaam op het label van je overige familie en vrienden. Ik weet niet precies hoe dat met kinderen werkt hier wat betreft geloven in de kerstman, maar goed, het schijnt te werken...
De volgende ochtend bekeken we onze stockings in bed.in kerstpyjamas, jawel, een andere traditie (die de kerstochtendfotos wel zo leuk maakt!)
En daarna mochten Aoife en Fergus beneden kijken of de kerstman was geweest.
Ze was begrijpelijkerwijs best opgewonden geweest in de week voor kerst, en niet altijd even lief voor haar broertje, dus ik had eerder in de week een keer een videoboodschap van santa laten maken op internet, waarop hij zei" laten we kijken of je op de nice list staat... hmmm... je moet nog iets harder je best doen". Het was een leuk idee, maar ze werd er alleen nog maar zenuwachtiger en onhandelbaarder van, dus gelukkig had ik twee dagen van tevoren er nog eentje gemaakt en een brief gestuurd namens de kerstman dat het inderdaad goed was gekomen en ze nu wel op de nice list stond. Wat eenopluchting was het toen dat bericht kwam! En nog groter was de opluchting toen op kerstochtend inderdaad bleek dat hij was geweest!!Het was prachtig weer, wat ook hielp (met de fotos)
Aoife kreeg een doktersset, met verband en pleisters erin
En Fergus kreeg een xylofoon. Samen kregen ze een keukentje. Aoife wilde al heel lang graag een keukentje en laatst was Fergus er niet weg te slaan toen we bij Eric en Franci op bezoek waren, dus het leek ons een goede keus:
en dat vonden de kids ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten